Valtuustoaloite sohvapyörien hankkimiseksi vanhusten ulkoiluttamiseen

Jätin tänään kaupunginvaltuuston kokouksessa aloitteen riksapyörien hankkimiseksi Turkuun Pyörällä kaiken ikää -toimintaa varten eli vanhusten ulkoiluttamiseksi vapaaehtoisvoimin. Aloitteen allekirjoitti 44 valtuutettua kuudestakymmenestäseitsemästä, ja allekirjoittajia löytyi lähes jokaisesta ryhmästä! Lue aloite perusteluineen alta.

Aloite sohvapyörien hankkimiseksi vanhusten ulkoiluttamiseen
Kaupunginvaltuuston kokous 17.10.2016

Turku on kaupunki, jossa vielä satavuotiaankin elämä on täynnä iloa. Kaupungin pitää edesauttaa sitä, että vanhukset voivat luoda yhteyden omaan elinympäristöönsä ja kokea olevansa osa yhteisöä.

Me allekirjoittaneet esitämme, että kaupunki hankkii vanhushoidon yksikköjen käyttöön sohva- eli riksapyöriä, joilla vapaaehtoiset voivat ulkoiluttaa vanhainkotien asukkaita ja kotonaan asuvia vanhuksia. Toiminta on syytä rakentaa yhteistyössä valtakunnallisen Pyörällä kaiken ikää -toiminnan kanssa. Kiinnostuneita vapaaehtoisia toimintaa pyörittämään on jo olemassa.

Pyörien avulla sekä vanhukset että vapaaehtoiset pääsevät ulkoilemaan, mikä edistää kaikkien terveyttä ja hyvinvointia. Lisäksi ulkoilutoiminta luo uusia kontakteja ja ystävyyssuhteita ikäihmisten ja vapaaehtoisten välille. Vanhukset tarvitsevat virikkeitä, koska elämä hoitokodissa voi olla passiivista, ja ihminen laitostuu helposti. Jokainen meistä vanhenee, eikä kukaan halua menettää vapauttaan ja mahdollisuuttaan osallistua.

Ihmisellä on tarve sosiaalisuuteen. Toiminta tarjoaa sitä vapaaehtoisten ja vanhuksen, sekä vanhuksen ja muun yhteiskunnan välillä. Vanhusten ulkoilutoiminta tuo vanhuuden näkyville, eikä pidä sitä piilossa laitoksissa. Vapaaehtoisen ja vanhuksen maailmojen välillä voi olla vuosikymmeniä, jotka opettavat molempia.

Vanhusten lisäksi sohvapyörätoiminnalla aktivoidaan myös muita kaupunkilaisia. Pyörällä kaiken ikää -toiminta on saanut valtavasti kiinnostusta osakseen ja rekrytoinut kaikissa muissa kaupungeissa runsaasti vapaaehtoisia, jotka kokevat vanhuksen asiat omikseen ja haluavat jakaa aikaansa sitä tarvitsevien kanssa.

Vapaaehtoiset voivat ulkoiluttaa ketä vain, vaikka omaisiaan tai niitä vanhainkotien asukkaita, jotka henkilökunnan mielestä tarvitsevat erityisesti toimintaa. Vapaaehtoinen voi hakea kotoa tuntemansa yksinäisen vanhuksen lenkille tai toimittamaan asioitaan.

Riksapyörää on helppoa ja hauskaa käyttää, ja se on yksinkertaisempi kuin side-by-side -pyörä, joita kaupungilla on jo olemassa. Riksapyörillä tapahtuvalla ulkoilutustoiminnalla on mahdollisuus luoda synergiaa kuntoutustoimintaan sopivien side-by-side -pyörien kanssa, mutta ne eivät korvaa toisiaan. Sähköavusteinen riksapyörä ei tarvitse edes vapaaehtoiselta kovaa kuntoa, tekniikka on koeteltua ja helppohoitoista ja pyörän moottori on vahva. Turvallisen pyörän kyytiin voi kunnosta riippumatta lähteä kuka vain.

Esitämme, että Turun kaupunki hankkii vanhushoidon yksiköihin riksapyöriä Pyörällä kaiken ikää -toiminnan käyttöön, jotta vapaaehtoiset voivat ulkoiluttaa vanhuksia – ja luoda uusia ystävyyssuhteita, rakentaa siltoja ikäpolvien välille sekä edistää elinikäistä aktiivista turkulaisuutta.

Saara Ilvessalo

Allekirjoittanut Alviina Alametsän kanssa riksapyörän kyydissä. Kesän parhaita kokemuksia! Martti Tulenheimo Pyöräliitosta polkee.
Allekirjoittanut Alviina Alametsän kanssa riksapyörän kyydissä. Kesän parhaita kokemuksia! Martti Tulenheimo Pyöräliitosta polkee.
FacebookTwitterGoogle+Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *