Toriparkin rakentaminen saanut joukkoliikenteen matkustajamäärät laskuun

Toriparkki ja sen aiheuttamat joukkoliikenteen väliaikaisjärjestelyt ovat saaneet joukkoliikenteen matkustajamäärän huolestuttavaan laskuun.

Turun seudun joukkoliikenteen matkamäärät ovat nousseet hienosti jo monta vuotta, mutta syksyllä 2018 suunta muuttui. Viime vuonna tehtiin 26,6 miljoonaa matkaa, mikä tarkoittaa 1,5% (400.000 matkaa) vähemmän kuin edellisenä vuonna. Matkamäärät ovat olleet laskussa syyskuusta alkaen, joulukuussa -10% (!)

Lokakuussa notkahdukseen vaikuttivat varmasti osaltaan pitkät syyslomat ja joulukuussa arkeen osuva joulu, mutta suurin syy on ollut toriparkin rakentaminen ja sen aiheuttamat joukkoliikenteen poikkeusjärjestelyt, jotka alkoivat syyskuussa samaan aikaan, kun matkamäärä lähti laskuun.

Luultavasti myös joulukuun harkitsematon keskustan ilmaisen pysäköinnin kampanja, jonka kokoomus ja demarit saivat läpi, on vaikuttanut notkahdukseen. Keskustassa pyörineet vapaata parkkipaikkaa turhaan etsivät autot tukkivat joukkoliikenneväylät. Kampanjasta ei hyötynyt kukaan.

Olen saanut paljon palautetta ja nähnyt itsekin sen, miten joukkoliikenteen väliaikaisjärjestelyt näkyvät ihmisten arjessa. Bussit myöhästelevät ennakoimattomasti, ja se on ilmeisesti suurin syy matkustajakatoon. Lisäksi kuskit joutuvat paineeseen kiriä aikatauluja kiinni, mikä vaikuttaa liikennekäyttäytymiseen.

Myöhästely taas johtuu nimenomaan henkilöautojen ruuhkauttamasta keskustasta. Jos Auransiltaa ei pääsisi henkilöautolla, ongelma ratkeaisi suoraan. Ei voi olla niin, että joukkoliikenteen käyttäjät, liikenneturvallisuus, veronmaksajat ja ilmasto joutuvat yksityisautoille rakennettavan parkkihallin maksajiksi.

Matkamäärien lasku tulee nimittäin Turun seudun kunnille todella kalliiksi. Tappiot ovat jo nyt puolen miljoonan luokkaa (Näistä me toriparkin vastustajat yritimme varoittaa, mutta vastaan hoettiin vain, että “toriparkki ei aiheuta Turulle kustannuksia”). Lisäksi suunta on täysi päinvastainen kuin yksimielisesti asettamamme ilmastotavoitteet: kestävien kulkumuotojen osuuden pitäisi kasvaa radikaalisti ja olla 10 vuoden päästä 66%.

Nyt pitää suunnata katse eteenpäin ja miettiä ratkaisuja tilanteeseen. Kaupunkiympäristötoimialan viranhaltijamme käyvät asiaa läpi ja miettivät ratkaisuja tilan antamiseksi joukkoliikenteelle yksityisautoilta, erityisesti Auransillalla ja Linnankadulla. Vihreiden aloitteesta toimialalla selvitetään myös yleisemmin, mitä vuotuisia askeleita tavoite 66 prosentin kestävästä kulkutapaosuudesta vuosittain edellyttää.

Liikennepolitiikka on aina priorisointia, koska fyysinen tila on rajallista. Sitä pitää priorisoida voimakkaasti kävelylle, pyöräilylle ja joukkoliikenteelle, jotta lapsemmekin saavat kulkea tällä planeetalla – ja koska siten kaupunki on yksinkertaisesti viihtyisämpi ja sujuvampi kaikille!

Kuvan mahdollinen sisältö: taivas ja ulkoilma

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.