Puheeni rasismin vastaisessa mielenosoituksessa 20.11.2010

Puhe rasismin vastaisessa mielenosoituksessa 20.11.2010

Turun Kauppatori

“Hyvät suvaitsevaisuuden puolustajat.

Olen huolissani viime aikojen vähemmistöihin kohdistuneiden viharikosten johdosta. Esimerkiksi Turussa skinijoukko pahoinpiteli lokakuun lopulla ulkomaalaistaustaiselta näyttäviä ihmisiä, ja kesällä seksuaalivähemmistöjen kimppuun hyökättiin sekä Helsinki Pride -kulkueen yhteydessä että Setan toimistolla.

Viharikokset on tuomittava yksiselitteisesti. Pride-hyökkäyksen jälkeen edes kaikki puolueet eivät tuominneet hyökkäystä. Ulkomaataustaisten oikeuksia taas on maahanmuuttovastaisuutta kosiskellen kilpaa juostu rajoittamaan. Vihan ilmapiiriin ei kuitenkaan pidä vastata vihalla – Sellainen on laiskaa ja yksisilmäistä politiikkaa.

Maahanmuuttovihamieliset puheet ja tiettyjä ihmisryhmiä vähättelevä, rajoittava tai jaotteleva politiikka lietsovat väkivallan tekoja. Sen sijaan, että populistiset puolueet yrittävät kääntää ihmisten pahaa oloa maahanmuuttajien, seksuaalivähemmistöjen tai muiden ihmisryhmien syyksi, tulisi keskittyä siihen, mistä konfliktit oikeasti johtuvat. Toisten suvaitsemisesta kieltäytyvillä ihmisillä on selkeästi paitsi ennakkoluuloja, myös muita vakavampia ongelmia omassa elämässään.

Meidän on pohdittava, mistä ihmisten paha olo tulee. Meidän on ratkaistava työttömyyden, alkoholismin, ahdistuksen, masennuksen ja elämän mielekkyyden puuttumisen aiheuttamia ongelmia, jotka saavat ihmiset tyytymättömiksi omaan elämäänsä. He kanavoivat helposti omat ongelmansa vihaksi jotakin tiettyä ihmisryhmää kohtaan. Suvaitsemattomien on ymmärrettävä, ettei oikotietä onnelliseen elämään löydy muita syyllistämällä.

Jos suvaitsevaisuudelle aletaan vetää rajoja, voidaankin seuraavaksi alkaa rajoittaa vaikka vammaisten tai alemmin koulutettujen oikeuksia. Vähemmistöjen oikeudet ovat kaikkien oikeuksia, joten yhdenvertaisuus turvaa myös enemmistön oikeudet ja maksimoi yksilön vapautta toteuttaa itseään.

Turun vihreät nuoret ja opiskelijat haluavat nähdä avoimen Suomen, jossa avioliittolaki ei erittele ihmisiä seksuaalisen suuntautumisen perusteella, jossa maahanmuuttajat toivotetaan tervetulleiksi panostamalla kotouttamiseen sekä kielen opetukseen ja jossa saa olla sellainen kuin on. Sellaisen Suomen rakentaminen vaatii työtä, mutta ainakin minä lähden mukaan tähän työhön täydestä sydämestäni.”

Share

4 Comments

 1. Viherpeippo says:

  4.12.2010 at 15:06

  “Vähemmistöjen oikeudet ovat kaikkien oikeuksia, joten yhdenvertaisuus turvaa myös enemmistön oikeudet ja maksimoi yksilön vapautta toteuttaa itseään.”

  Miten esimerkiksi musliminaisille varatut uimahallivuorot ovat kaikkien oikeuksia? Voisitko käsitellä tätä asiaa tuon yllä olevan tekstistäsi otetun lainauksen puitteissa? Siis yhdenvertaisuutta, enemmistön oikeuksia jne. Kiitos.

 2. Anonyymi says:

  7.12.2010 at 14:03

  Suhtaudun nuivasti nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan ja vihreisiin. En ole työtön, en keski-ikäinen, en alkoholisoitunut, en tietääkseni kärsi masennuksesta, olen korkeasti koulutettu jne… Eli aika suomeksi sanottuna päin mäntyä oletat.

 3. admin says:

  7.12.2010 at 17:45

  Viherpeipolle: Erilliset uimavuorot tuskin merkittävästi haittaavat ketään.
  Anonyymi ykköselle: Olen otettu analyysista ;)
  Anonyymi kakkoselle: Uskon, että rasisteilla ja suvaitsemattomilla on ongelmia omassa elämässään. Maahanmuuttopolitiikkaa ja Vihreitä kritisoivat eivät ole synonyymi rasisteille, ja tällaisista ihmisistä tai heidän ongelmistaan ei ollut puhe.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.