Rakennetaan solidaarista Eurooppaa, ei linnaketta

Julkaistu Aamuset-lehdessä 13.5.2014

Vapaa liikkuvuus on EU:n perusoikeus, jota suomalaisetkin pitävät yhtenä unionin suurimmista saavutuksista. Näkökulmaa on kuitenkin syytä myös laajentaa. Euroopan rajoilla kuolee jatkuvasti ihmisiä, jotka haluaisivat tulla unioniin työn, rakkauden tai turvan perässä. Emme voi rakentaa EU:sta linnaketta.

Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö UNHCR arvioi että vuonna 2013 maailmassa oli melkein 40 miljoonaa ihmistä vailla oikeaa kotimaata, ja puolet näistä olivat pakolaisina maansa ulkopuolella. YK arvioi että vuosittain 200 000 näistä pakolaisista tarvitsee pikaisesti sijoitusta, mutta vain puolet heistä löytävät uuden kodin. Vielä huolestuttavampaa on, että vain 4500 löytää paikkansa EU:sta – Sama luku USA:ssa on 80 000 joka vuosi.

EU:lla on velvollisuus taata ihmisten oikeus etsiä turvaa, sillä ihmisoikeudet koskevat kaikkia, eivätkä lakkaa EU:n ulkorajoilla. EU on onnistunut juuri rauhan ja ihmisoikeuksien projektina. Tätä tehtävää on jatkettava raja- ja ulkopolitiikassa. EU:n jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtiva virasto FRONTEX on tähän väärä taho, ja tällä hetkellä osa jäsenmaista rikkoo ihmisoikeuksia rajapolitiikallaan. Tuhannet ihmiset kuolevat Euroopan rajoille joka vuosi. Tämä johtuu rajojen jatkuvasti tiukemmasta kontrollista ja siitä, että Euroopan unioniin on vain rajallisesti keinoja päästä laillisesti.

Unioniin on pikaisesti luotava yhteinen turvapaikkajärjestelmä, joka jakaa vastuuta tasaisemmin EU:n jäsenmaiden kesken. EU:n jäsenvaltioiden turvapaikkapolitiikan on oltava riittävästi resursoitua ja yhtenäistä. Turvapaikanhakijat tulee sijoittaa tarkoituksenmukaisesti EU:n alueelle ja turvapaikkakustannukset pitää tasata EU:n jäsenvaltioiden kesken.

Sekä jäsenmaiden että EU:n täytyy koordinoida maahanmuuttoa ja panostaa enemmän siihen, että alueelle voi tulla laillisia ja turvallisia reittejä pitkin esimerkiksi humanitääristen viisumien avulla. Nykyisistä säännöistä, joiden mukaan turvapaikkaa voi hakea vain ensimmäisestä maasta johon saapuu, täytyy päästä eroon. Sekä kauppapolitiikassa että kehitysavussa täytyy poistaa syitä, jotka pakottavat ihmisiä lähtemään kotimaastaan vastentahtoisesti.

EU:n maahanmuuttopolitiikan tulee olla inhimillistä – solidaarisuuden täytyy yltää myös omien rajojemme ulkopuolelle ja ongelma-alueille, sillä muurit ovat murtuneet aiemminkin, eivätkä ne pidä pahoinvointia poissa silmistämme. Lisäksi vanheneva Eurooppa tarvitsee maahanmuuttajia ja tulevaisuuden osaajia pärjätäkseen globaalisti.

Saara Ilvessalo
Puheenjohtaja, Turun vihreät

Maria Ohisalo
Puheenjohtaja, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO

Share

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *