Vappupuhe 1.5.2014 nuorten hyvinvoinnista

Nuorilla ja opiskelijoilla on vappuna paljon juhlittavaa. Maassamme opintotuki takaa sen, että on mahdollista opiskella ja elää samaan aikaan. Tässä huolestuttavassa taloustilanteessa opiskelijoihin vaikuttavat suurimmat leikkaukset on saatu estettyä. Koulutus on säilynyt maksuttomana.

Meillä olisi kuitenkin vielä paljon saavutettavaa. Nuorilla on moni asia niin hyvin, että voi olla vaikeaa huomata miten paljon meillä oikeastaan olisi sananvaltaa, jos oikeasti käytämme sitä. Ja sananvaltaa sietääkin käyttää. Meidän yhteiskuntamme ei nimittäin ole nuorille aivan valmis.

Päätöksenteossa nuoret ovat yhä aliedustettuina. Opiskelusta uhkaa tulla putki joka suoritetaan sen enempää elämättä, eikä työuran alkukaan näytä monelle hohdokkaalta. Mielenterveysongelmat lisääntyvät jatkuvasti – yhteiskunta on monelle nuorelle kova paikka.

Myös turkulaisnuorten työttömyys on pyrkimyksistä huolimatta kasvussa. Työttömänä olleita alle 25-vuotiaita nuoria on koko ajan enemmän ja enemmän. Tavoitteissa on epäonnistuttu.

Kaikkialla eivät asiat nuorilla ole näinkään hyvin. Yli 7,5 miljoonaa 15–24 -vuotiasta eurooppalaista on tällä hetkellä vailla työtä tai koulutuspaikkaa. Korkean työttömyyden alueilla ongelma ei ole yksin nuorisotyöttömyys vaan työttömyys ylipäätään. Nuorisotyöttömyys on kuitenkin erityisen huolestuttava ilmiö, sillä työtön 20-vuotias on valitettavan suurella varmuudella myöhemmin myös työtön 50-vuotias.

Euroopan unionin pitäisi investoida työllistäviin hankkeisiin, kuten raideprojekteihin, uusiutuvaan energiaan ja palvelualoihin. Panostamalla vihreään teknologiaan ja ekotehokkaisiin aloihin teemme työllisyyden lisäksi palveluksen ympäristölle ja taloudelle. Myös pk-yritysten lainansaantia pitää helpottaa ja nuorten yrittämistä tukea. Harmaata taloutta tehokkaasti ehkäisemällä ja veroparatiiseja poistamalla saataisiin paljon varoja työllistäviin hankkeisiin.

Nuorten hyvinvointia on priorisoitava – meillä ei ole varaa hukata kokonaista sukupolvea työttömyyden ja epätoivon jalkoihin. EU:n nykyinen nuorisotakuu edellyttää jäsenmaiden takaavan kaikille alle 25-vuotiaille nuorille työ-, jatkokoulutus-, oppisopimuskoulutus- tai harjoittelupaikan neljän kuukauden kuluessa koulun päättymisestä tai työttömäksi joutumisesta. Nuorisotakuun toteuttamiseen on unionin budjetissa suunnattu kuitenkin vain 6 miljardia euroa. Tämä summa on täysin riittämätön. Unioniin tarvitaan paitsi nuorisotakuu, myös tulevaisuustakuu, joka tuo Euroopan nuorille tulevaisuudennäkymät takaisin. Nuoriin panostaminen on ennaltaehkäisyä ja tasa-arvoa: oikeus hyvään vanhuuteen kuuluu myös nykynuorille.

Nuorisotyöttömyyttä ei saada kuriin pelkillä virkamiestyöryhmillä. Sen hillitsemiseksi tarvitaan erityisesti työelämän panostuksia ja nuoria itseään. He tietävät parhaiten, miten heihin itseensä vaikuttaviin ongelmiin pitää puuttua. Siksikin nuoria tarvitaan vallan kahvaan.

Asiat Euroopassa ja maailmanlaajuisesti eivät ehkä olisi niin huolestuttavalla tolalla, jos päättää olisivat saaneet ne ihmiset, jotka elävät sitä tulevaisuutta, jossa päätökset vaikuttavat. Vanha manner tarvitsee nuorta näkökulmaa. Meidän täytyy uskaltaa päästää myös nuoret vallan kahvaan.
Äänestysikäraja pitää laskea 16 ikävuoteen, ja nuorten kuulemiseen on kehitettävä nuorille luontevia ja selkeitä välineitä esimerkiksi internetissä. Kuulemisen kokonaisuus ei saa olla sekava, mutta erilaisille ihmisille on luontevaa käyttää ääntään eri tavoin.

Juhlikaamme myös tätä näin työn juhlana. Hauskaa vappua!

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *