Kuten olen aiemminkin maininnut, olen helsinkiläisen ehdokaskollegani Henrik Jaakkolan kanssa toimittanut Kansan valta -kirjaa suorasta demokratiasta, joka ilmestyy maaliskuussa. Suoran demokratian hyviä puolia saa usein puolustella ihmisille, jotka eivät ole sen tarkemmin tutustuneet aiheeseen. Siksi ajattelin muutaman blogipostauksen verran esitellä suoran demokratian positiivisia vaikutuksia. Argumentit on luvallista, jopa suotavaa, haastaa ja yrittää kumota.
Tänään luin ilokseni Turun Sanomista uutisen Åbo Akademin demokratiatutkimuksen huippuyksikön johtajan professori Lauri Karvosen lausunnosta. Sen mukaan suoraa demokratiaa tulisi kokeilla Suomessa enemmän, sillä kansalaiset ovat sivussa poliittisesta päätöksenteosta. Samasta aiheesta kirjoitettiin myös keskiviikkona 23.2. Turun nettisivuilla, ja samana päivänä Huvudstadsbladetin pääkirjoituksessa pohdittiin suoraa demokratiaa erityisesti EU:n näkökulmasta. Hienoa, että asiasta puhutaan ennen vaaleja!
Yksi suoran demokratian keskeisimpiä positiivisia vaikutuksia on kansalaisten luottamuksen palauttaminen politiikkaan, kuten Turun Sanomien jutussakin (alla) mainitaan. Tuoreet tutkimukset (mm. MTV3 ja oikeusministeriön helmikuussa 2010 teetättämä demokratian toimivuutta koskeva kysely) osoittavat, että kansalaisten ja päättäjien välinen yhteiskuntasopimus on rakoilemassa: ihmiset eivät luota poliitikkoihin, eivätkä poliitikot halua antaa ihmisille lisää valtaa lisäämällä suoraa demokratiaa. Kuitenkin kolme neljästä suomalaisesta haluaa kansalaisille nykyistä laajemmat oikeudet suoraan aloitteentekoon politiikassa. Lisäksi kaksi kolmesta on sitä mieltä, että tärkeät yhteiskunnalliset kysymykset pitäisi entistä useammin päättää kansanäänestyksellä. Kansanedustajista 58 % sen sijaan vastustaa kansanäänestysten lisäämistä. Nuorista poliitikkoihin ja poliittisiin puolueisiin luottaa 20 %, kansanedustajista taas 80 %.
Parlamentarismi velloo vakavan legitimiteettiongelman aiheuttamassa kriisissä. Suora demokratia on päätösten tekemistä kansalaisten kanssa, ei heidän puolestaan. Parlamentaarista demokratiaa voidaan ja pitää täydentää suoralla demokratialla. Välinpitämättömyys edustuksellista politiikkaa kohtaan on voitettavissa vain kansalaisten yleistä osallistumishalua kohentamalla. Tämä onnistuu tarjoamalla tarvittavat välineet, mikä taas vaatii päättäjiltä luottamusta kansalaisiin. Osallistavalla demokratialla tarkoitetaan hyvin toimivalla suoralla demokratialla täydennettyä edustuksellista demokratiaa, joka osallistaa kansalaisia päätöksentekoon. Tällainen demokratia varmistaa, että lait ja päätökset vastaavat kansan tahtoa. Se myös antaa ihmisille enemmän valtaa päättää omista asioistaan, ja estää siten turhautumisen aiheuttamia voimattomuuden ja kyvyttömyyden tunteita.
Suora demokratia on keino palauttaa ihmisten luottamus päätöksentekojärjestelmään. Tällä luottamuksella on keskeinen rooli demokratian näytelmässä, ja todellisia vaikutusmahdollisuuksia lisäämällä voimme vahvistaa järjestelmäämme. Kuten kirjamme esittelyssä raflaavasti linjataan: Suora demokratia pelastaa parlamentarismin ja vastaa kansan haluun saada järjestelmään muutos.