Aamusetissä ja Turkulaisessa julkaistu mielipidekirjoitus koskien Satava-Kakskerran kaavan kaatumista ja muutakin selkeästi lainvastaista kaavoittamista alla tekstinä ja kuvana.
Jospa kaavoitettaisiinkin laillisesti?
Turku ei ole loistanut viime vuosikymmenten rakennus- ja kaavoitushistoriassa. Meillä on vanhan, merellisen, kauniiden vanhojen rakennusten tähdittämän kulttuurikaupungin imago, mutta myös Turun tauti, joka yhäkään ei ota laantuakseen.
Korkein hallinto-oikeus vahvisti 15.8. hallinto-oikeuden linjan: Turun suunnitelmat kaavoittaa Satavaan ja Kakskertaan asuntoja yli 10 000 uudelle asukkaalle nykyisen 1 400 lisäksi ovat maakuntakaavan vastaisia ja näin laittomia. Kaavailut saarten asuttamisesta katsottiin liian raskaiksi, sillä ne osoittivat merkittäviä asuinalueita yhdyskuntarakenteen ulkopuolelle. Kyseessä ei ole läheskään ensimmäinen kerta, kun turkulainen kaava kaatuu tuomioistuimissa.
Monen kaatuneen kaavan kohdalla hämmästyttää pari asiaa. Miksi kaavoituksen resursseja ja kaupunkilaisten rahoja tuhrataan hankkeisiin, joiden osalta on ollut tiedossa, että ne ovat maankäyttö- ja rakennuslain vastaisia? Vihreät, KD, RKP ja osa Vasemmistoliitosta vastustivat Satava-Kakskerran kaavan hyväksymistä, suurelta osin koska lainvastaisuus ja syyt siihen olivat ilmeisiä. Tämän kaltaisia kaavoja, kuten vaikkapa toriparkkia, tunnutaan ajavan eteenpäin kuin pakon sanelemana. Mikä suuri voima pakottaa laittomien kaavojen runnomiseen kerta toisensa jälkeen?
On myös hämmästyttävää, miten valtuustoryhmien välisessä sopimuksessa mainittujen hankkeiden annetaan jäädä sopimuksen ulkopuolisten ilmeisen laittomien hankkeiden jalkoihin. Esimerkiksi keskustan pyörätieverkosto on suunnitelmien vastaisesti edelleen toteuttamatta. Toriparkkeja ja ylimitoitettuja saarten tehokaavoja ei ole sopimuksessa mainittu. Ties
miten monta maltillista saarten kaavaa, Skanssin kaavaa tai Linnafältiä olisi saatu samalla rahalla, jotka nyt ovat valuneet hukkaan turhana työnä.Tilanteessa on ehkä yksi ainoa hyvä puoli: Siitä voidaan ottaa opiksi. Tulee kaikille edullisemmaksi, jos laittomiksi epäillyt kaavat jatkossa sivuutetaan jo alkuvaiheessa. Kaavoituksen rajalliset resurssit tulisi käyttää yhteisesti sovittujen, kestävän kehityksen mukaisten ja laillisten hankkeiden edistämiseen. Turku voisi olla esimerkki ekologisesta kaavoittajasta, joka yhdistää uudenlaista ja visionääristä tyyliä vanhaan kunnioittaen perinteitään – Laillisin keinoin. Omia brändivalttikortteja rakentamalla saadaan houkuteltua myös yrityksiä ja niitä kuuluisia hyviä veronmaksajia.
Saara Ilvessalo
Oikeusnotaari, opiskelija ja Turun varavaltuutettu (vihr)